Mjuk pepparkaka med lingonfluff

Mjuk pepparkaka är så enkelt att göra och blir så himla gott. Med lite tillbehör så blir det en lyxig dessert.

Ingredienser:

 

100 g smör, smält
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver (el 1 tsk bikarbonat)

1 clementin, skalet

ca 2 dl frysta lingon

Lingonfluff:

200 gr färskost

1 dl florsocker

1 dl lingon

Gör så här:

Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt det smälta smöret och gräddfilen pö om pö och rör försiktigt. Sikta alla torra ingredienser och vänd sedan ner i smeten.

Riv skalet av clementinen och blanda med de frysta lingon och vänd försiktigt ned i smeten. Smörj en bakform ca 20 cm i diameter och hög kant eller 15-20 mindre formar med 5 cm i diameter. Fyll formen eller formarna till 2/3. Grädda kakan i mitten av ugnen i 45 minuter (eller 20 minuter om du gör kakan i de mindre formarna), känn efter så att kakan inte är kladdig i mitten med hjälp av en sticka. Låt svala i formen/formarna.

Till lingonfluffet, vispa ihop färskosten och florsockret till en krämig blandning, tillsätt till sist lingonen och blanda tills det blir melerat. Dekorera kakan med frostingen när kakan svalnat och toppa med lite lingon och siktat florsocker för extra elegans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *