Har du socker, ägg, lite smör och glass eller grädde hemma har du med lite fantasi alltid efterrätt.
Mjöl 3 dl
Smör (eller margarin) 50 gr
Mjölk 1 dl (eller vatten går oxå bra)
Ägg 2 st
Strösocker 2 dl
Vaniljsocker 1 tsk
Bakpulver 1 1/2 tsk
Kardemumma 2 tsk
Farinsocker 2 msk
Nektariner 6-8 st eller persikor 4-6 st
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Smält under tiden smöret. När smöret smält blanda i mjölken och låt koka upp. Blanda smörblandningen i äggblandningen och rör sist i mjöl, vanilsocker och bakpulver i det hela. (rör som vanligt så lite som möjligt i de fluffiga äggen så att den inte mister sin fluffighet) Häll smeten i en smörad och bröad form. Skär nektarinerna eller persikorna i tunna klyftor. Lägg dem i en skål och häll över farinsockret och kardemumman och rör runt. Häll frukten över smeten i formen. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 35-45 min.
Har du inte nektariner eller persikor tar du annan frukt eller bär. Äpplen stekta med socker och kanel blir också gott. Servera med vaniljgrädde eller vaniljglass.
Låter gott. Hur mycket smör ska det vara?
Oj då, det kom visst bort. 50 gram skall det vara. Lycka till!