Bergenströms färskost

Ingredienser:

1 liter tjock yoghurt, 10 %

ca 2 dl fint hackade blandade örter som bladpersilja, gräslök och timjan

gärna också 1-2 tsk torkad timjan

2 rivna vitlöksklyftor

2-3 msk god olivolja

smulat flingsalt

svartpeppar ur kvarn
Lättlagad färskost är toppen att ha i sommarköket. Den passar till rostat lantbröd, matiga sallader, vid sidan av grillat, till ugnsrostade grönsaker och mycket mer…

Gör så här:

Placera en ställning med en silduk (vi brukar ta en saftställning, och vi har en extra silduk som vi bara använder till färskost) ovanför en rejäl bunke. Lägg i den tjocka yoghurten och låt sedan det hela stå och rinna av på svalt ställe i några timmar eller över natten. Ju längre tid desto fastare ostmassa.

Blanda den avrunna ostmassan med vitlök, färska och torkade örter, olivolja, smulat flingsalt och svartpeppar. Smaka av. Låt gärna färskosten stå och mogna ett par timmar före servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *