Gullans syltade tomater

Syltade tomater är jättegott och superenkelt att göra. Man måste dock passa på när det är sässong på gröna tomater. Det är det i slutet av september början av oktober. Fråga grönsakshandlaren på torget. Vanliga svenska grönsakshandlare har inte alltid tomaterna men om man frågar kan de fixa. Utländska handlare tex på Möllan har massor av gröna tomater. Det skall vara omogna vanliga tomater. Det finns tomater som är gröna när de är mogna men det är inte sånna vi vill ha. Omogna vanliga skall det vara. Tomaterna äter man tex till köttbullar eller pannbiff. Närhelst ni skulle haft tex lingon kan man ta tomaterna istället. Prova! det är jättegott!

Ingredienser

3 kg gröna tomater

1 3/4 (en och tre fjärdedels) grad ättika (perstorps)

1 ½ kg stösocker

1 tsk hela nejlikor

1 bit hel kanel

Gör så här

  1. Tvätta tomaterna och dela dom i två eller fler delar beroende på hur stora de är. Bitarna får inte bli för smö för då kokar de sönder och det blir gegga av alltihopa. Försök hitta så små tomater som möjligt det är godast.
  2. Lägg tomaterna i en tjockbottnad gryta och häll på resten av ingredienserna.
  3. Koka i 35-40 min
  4. Häll på burk. (burkarna steriliseras först genom att tvättas noga. Gärna i maskin och sedan värms till 100 grader i ugnen)
  5. Förvara burkarna i kyl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *