Kungs-sylt

Ingredienser:

1 liter hjortron

0,5 kg socker

2-3 msk Konjak

Gör så här:

  1. Rensa bären
  2. Bra att veta: Man tar halva mängden socker i förhållande mängd hjortron. Om du bara har 0,5 kg hjortron så tar du 0,25 kg socker. 1 kg hjortron är ca. 2 liter bär. Men bären saftar sej och kan packas ihop i hinken så väg bären i stället.
  3. Varva bär och socker i en kastrull. OBS! RÖR INTE OM I GRYTAN, utan skaka den fram och tillbaka då och då. Tillsätt Konjaken mot slutet men låt den koka ordentligt så att alkoholen försvinner. Låt grytan stå svalt några timmar. Använder du djupfrysta bär så låt dem tina helt först innan du tillsätter sockret.
  4. Hetta långsamt upp bären och låt sjuda på svag värme i ca. 10-15 minuter, tills bären är fyllda med lag och ser klara ut. OBS! Rör INTE om i grytan utan skaka den. Skumma väl, eftersom skum är en gynnsam jordmån för jäst- och mögelsvampar.
  5. Häll upp den varma sylten på väl rengjorda varma glasburkar ända upp till kanten och tillslut omedelbart. (Man kan även frysa in kall sylt i plastburkar)
  6. OBS! Hjortron innehållen naturligt natriumbensoat men om man förvarar hjortronsylt vid högre temperaturer än + 10ºC så bör man tillsätta 1 kryddmått natriumbensoat när sylten är färdig utrört i lite av sylten innan du rör ner i resten av sylten.
  7. Förvara sylten svalt och mörkt.

Latmajas variant:

Köp hjortronsylt färdig. Blanda i en gryta med lite frysta hjortron. Koka ihop. Tillsätt Konjak. Koka tills alkoholen försvunnit. Ta inte för mycket Konjak. Man tänker görna att mer är bättre men det behövs bara lite för att få den härliga smaken.

 

Servera till glass eller kanske ost. Varför inte med den inbakade osten som du finner i smått och gott kategorin. I en snygg burk och med en fin etikett och blir sylten en perfekt present.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *