Inbakad Brie-ost

En garanterad succé! Kan göras av liten ost eller stor. Enkelt att göra och väldigt gott. Som efterrätt, förrätt, del av en buffé eller drinktilltugg.

Ingredienser:

1 liten brie (det skall helst vara en rund eller oval hel liten ost sån med “skal” hela vägen runt)

4 msk fikonmarmelad

1 ark färdig smördeg

Gör så här:

Tina smördegen och kvala tunn. Skär osten i två halvor vågrät som man skär tårtbottnar. Bred marmeladen på den ena halvan av osten och lägg tillbaka “locket”. Lägg osten mitt på degen. Pensla degens kanter med uppvispat ägg och slå in osten i degen. Om degen är för stor, skär då bort överflödig deg. det skall vara så tunn deg och så lite deg som möjligt men osten skall så klart vara väl inslagen annars smälter den ut på plåten. Lägg osten så att ev. skarv i degen är nedåt och pensla toppen med uppvispat ägg. Gratinera i ugnen i ca 200 grader i ca 15 min tills degen blivit gyllenbrun.

Vill man vara extra tjusig kan man göra mönster i degen eller små portions-ostar istället för en gemensam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.