Långjäst vörtbröd med tranbär

Ingredienser (2 bröd):

Sted 1, fördeg:

10 gr jäst

3 dl vatten, 20 grader varmt

5 dl vetemjöl special (300 gr)

Steg 2:

25 gr smör

3 dl porter eller julöl (rumsvarm)

15 gr jäst

1 dl tranbär

1/2 dl gula russin

1 påse vörtmix (90 gr)

1/2 dl mörk sirap

2 tsk salt

5 1/2 dl rågsikt (300 gr)

3 dl vetemjöl special (180 gr)

Gör så här:

Steg 1: Blanda ingredienser till fördegen med en degkrok i köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plasfolie ca 2 timmar, gärna där dt är lite varmt (24-25 grader)

Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan och blana ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Täck och jäs i ytterligare ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 230 grader. Lägg gärna in en baksten på nedersta falsaen.

Dela degen i två bitar och forma den till två limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek ca 1 timme.

Fös över limporna med hjälp av bakplåtspappret på bakstenen eller grädda dem på en plåt i ca 40 min till 98 graders innertemperatur. Låt bröden kallna på ett galler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *