Pepparkakscheesecake

Ingredienser:

400 gr pepparkakor

150 gr normalsaltat smör

400 gr färskost

2 tsk vaniljsocker

2 msk pepparkakskryddor

5 ägg delade på vita och gula

1 1/2 dl strösocker

4 dl vispgrädde

1 apelsin, saft och skal

5 gelatinblad

Dekoration:

Björnbär och hallon

Gör så här:

Börja med botten. Mixa kakorna till fina smulor och häll i en bunke. Smält smöret och låt det bli lite brynt. Häll smöret över smulorna och rör om till en massa. Tryck ut kakmassan i en pajform, ca 18 cm i diameter.

Till fyllningen vispar du färskosten med vaniljsocker och pepparkakskryddor tills den får en en slät och krämig konsistens.

Vispa 5 äggulor med strösockret tills det blir ljust och luftigt, vänd sedan försiktigt i äggsmeten i färskosten. Lättvispa grädden och vänd ner i ägg/ost smeten med saften och skalet av en apelsin.

Vispa 5 äggvitor till hårt skum och vänd ner i smeten. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i cirka 5 minuter. Krama vattnet ur gelatinet och smält det sedan i mikron eller i en kastrull försiktigt och vänd sedan ner gelatinet i smeten.

Häll smeten i formen med pepparkaksbotten och låt stelna i kylen över natten. Innan servering kan du garnera med björnbär och hallon eller andra bär. Det är gott med lite syrligt som kontrast till den söta kakan. Kakan skall stå över natten även om den stelnar på några timmar. Smakerna gör sig bäst dagen efter. Äter man den innan dess är den inte alls lika god.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *