Lemon curd cheesecake

Ingredienser:

150 gr digestivekex

75 gr strösocker

75 gr smält smör

2 msk varmt vatten

Till fyllningen:

300 gr philadelphia ost

180 gr strösocker

300 gr creme fraiche

3 ägg

Juice och finrivet skal av en citron

Gör så här:

Smöra en springform (en form med löstagbar sida). Krossa kexen till smulor (lägg dem i en fryspåse och banka med en kavel eller kör i mixer). Blanda smulorna med socker, smält smör och vatten. Lägg smulorna i botten på formen och tryck till med tex botten av ett vattenglas så att smulorna täcker hela botten i ett jämt lager. Ställ formen i kylen för att svala i ca en timme.

Värm ugnen till 170 grader (ca 150 om du har varmluftsugn) Vispa philadelhia och socker i en skål till en jämn massa. Tillsätt creme fraiche. Vispa inte för mycket. Man vill inte ha för mycket luft i smeten. (om den vispas för mycket kommer den att resa sig i ugnen och sen faller den ihop igen och spricker när kakan svalnar och då blir den inte så fin). Tillsätt äggen ett och ett och till sist citron juice och skalet. Häll smeten i formen med smulbotten. Baka i ugnen i 1 timme tills den stelnat men är lite dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ i kylen över natten.

Servera med lemon curd och vispgrädde. Man kan breda ut ett lager curd på hela kakan som på bilden eller så tar man en klick curd vid sidan om. Gör gärna egen curd. Recept finns här på sidan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *