Smulpaj

Smuljpaj är busenkelt och blir jättegott. Går att variera i oändlighet genom att byta frukt/bär och genom att variera tillbehör; vanlijsås, glass, creme fraiche etc.

Ingredienser:

125 gram smör (eller margarin)

3 dl vetemjöl

1 dl socker

3-4 deciliter skivad/hackad frukt eller bär

1/2 – 1 1/2 dl socker till bären

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna med mjölet och sockret så att det blir till en grynig massa.
  2. Smöra en ugnssäker form. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär sockrar du rejält (minst 1/2 dl) och strör även över lite potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Gör du äpplepaj strör du med fördel över lite kanel.
  3. Smula sedan mjölblandningen över frukt eller bär.
  4. Strö lite farinsocker över kaka på toppen för lite färg och god krisp.
  5. Sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter

Varianter:

  • Äpple
  • Rabarber kanske med jordgubbar
  • Blåbär
  • Skogsbärsblandning
  • Björnbär

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.