Tareqs goda chili hollandaise/bernaise

Denna goda chili/vitlökssås är busenkel att göra och smakar sumpermumsigt. Man kan enkelt göra om den till en fuskbea genom att byta ut vitlök och chili mot dragon eller lyxa till det med dragonvinäger och inlagd dragon.

Ingredienser:

2 st schalottenlök
2-4 klyfta(or) vitlök
2-3 tsk chiliflakes
3 st äggulor
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
250 g smör

Gör så här:

Hacka schalottenlök och vitlök mycket fint och fräs i en kastrull med en liten klick smör tills det har blivit gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Tillsätt vatten, vinäger, chiliflakes och äggulor. Skär smöret i små kuber.

Ställ tillbaka kastrullen på svag till medelhög värme och vispa oavbrutet. När såsen börjar tjockna, tillsätter du smöret lite i taget och vispar ut det i den varma såsen. Håll noggrann koll på värmen då såsen absolut inte får koka! Blir såsen för varm tillsätter du genast lite kallt vatten och tar bort kastrullen från spisplattan. Vispa hela tiden!

Fortsätt tills allt smör har hamnat i såsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili. Om såsen är rinnig när allt smör vispats i så behåll såsen på den varma plattan och rör tills den tjocknar.

Såsen räcker fint till 4 även om man vill ta mycket eftersom det är så gott 🙂

Jag tackar Tareq Taylor från trädgårdsonsdag för detta enkla och goda recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *