Jordgubbs och rabarbersmulpajer med kolasås och cheescakekräm

Här kommer ett underbart recept på en enkel efterrätt som pimpats med tillbehör som lyfter pajen till en lyxig efterrätt som skulle kunna platsa på en restaurangmeny.

4 port

Ingredienser:

Smulpaj:

1 kilo rabarber

1/2 liter jordgubbar

100 gram smör

2 dl vetemjöl

1 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

ca 1/2 dl farinsocker

Kolasås:

1 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1/2 dl ljus sirap

Cheesecakekräm:

100 gr philadelphia ost

1 dl creme fraice

1/2 dl florsocker

Gör så här:

Skölj, skala och skiva rabarbern, Snoppa jordgubbarna och dela i klyftor. Fördela i portionspajformar eller en stor pajform. Strö över brunt farinsocker.

Nyp ihop alla ingredienser till smuldegen och smula över bären.

Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 min för en stor paj och ca 15 för portionsformar.

Koka alla ingredienser till kolasåsen i ca 10 min till smeten tjocknar.

Blanda alla ingredienser till krämen.

Servera pajerna med ringlad kolasås över och en klick kräm på toppen.

Pajernas innehåll kan givetvis varieras efter smak. Ett gott alternativ är hallon med lite kardemumma över och några droppar citron.

Vill du inte vara i köket när gästerna kommit? Då gör du såsen och krämen i förväg och ställer i kylen. Pajerna kan du göra klara fram till gräddning. När ni ätit huvudrätten är det bara att skjutsa in pajen i ugnen, garnera och servera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.