Ulfs Nutella-Semifreddo

Här kommer ett recept från kollegan Ulf. Supergott och jätteenkelt! Perfekt att förbereda dagen innan en fest.

Ingredienser:
1 normalstor burk Nutella (350g)
4 ägg
2 skedar socker
5 dl grädde
1 pkt med två marängbottnar

Gör så här:

Vispa grädden fluffig.

Vispa äggulor och äggvitor var för sig tillsammans med en sked socker vardera. De bör bli som krämig toddy respektive stabilt marängskum i konsistensen.

Lägg den ena marängbottnen i springformen och smula sönder den andra i sin påse.

Blanda ihop maräng, grädde och ägg. Var lite försiktig och vänd ned med slickepott så allt förblir någorlunda fluffigt annars kommer semifreddon bli hård. Rör även i det mesta av Nutellan peu à peu i smeten, men den behöver inte bli perfekt fördelad. För att Nutellan ska bli hanterbar och rinnig behöver den bli lite ljummen via vattenbad eller mikrovågsugn.

Fyll formen med smeten. Passa på att ringla ned resterande Nutella i ett lager i mitten samt på toppen så att man får små strängar och droppar av ren Nutella när man mumsar.

Frys.

Den här efterrätten är som gjord för att piffa till. Jag har provat rostade och saltade pistagenötter, som på mitt foto ovan, men alla former av nötter lär vara smaskens. Kanderade, hackade mandlar eller pecannötter, eller varför inte jordnötter med en god brytning av sälta, borde bli delikat. En ljus och smörig kolasås har jag också provat och det går inte heller av för hackor. Eller kanske garnera med hallon och hyvlad vit choklad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *