Vinbärsgelé

I nya huset har jag tillgång till en fin trädgård som redan första sommaren ger mig massor och det måste man ta till vara så klart. Jag har hunnit koka två omgångar gelé redan. Gelé är så användbart både som tillbehör och som smaksättare i sås.

Ingredienser:

2 liter vinbär

2 dl vatten (till röda vinbär, om du gör med svarta ta 3 dl vatten)

9 dl socker per liter avrunnen saft (ca 3 liter bär blir en liter avrunnen saft)

Gör så här:

Koka bären (stjälkar och allt, det skall silas sen så man behöver inte rensa) med vattnet i ca 15 min. Låt bärmassan rinna genom en silduk i minst 35 min. Mät hur mycket saft du fått när du häller tillbaka saften i grytan och tillsätt 9 dl socker per liter avrunnen saft. Låt sedan saften och sockret koka utan omröring i ca 5-15 min (absolut max 20-25 min) eller till gelén klarar geléprovet dvs om du häller en matsked saft på en flat tallrik och låter den svalna i ca en minut och sedan drar ett finger genom saften flyter inte “kanalen” som du gjort med fingret igen. Då är gelén klar. Koka inte för länge för då blir det alldeles för stelt.

Lyft grytan av plattan och låt svalna i 5 min. Skumma av och häll på burkar. Burkarna skall vara helt rena och steriliserade. Jag brukar sterilisera genom att lägga de rena burkarna i ugnen på 110 grader i typ 10 min. Glöm inte att låta burkarna svalna innan du häller i gelén. Om du missar det kan burkarna spricka. För bästa hållbarhet skall burkarna fyllas så mycket det går.

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *