Vörtbröd

Ingredienser:

1 förp vörtbrödkrydda
1 pkt jäst
50 g smör
1 dl brödsirap
1 tsk salt
2 dl russin

1 burk (33 cl) lättöl
5 dl vetmjöl

5 dl rågsikt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. smält smöret och tillsätt öl och sirap. Värm till 37 grader varmt.

3. Smula jästen i en degbunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig.

4. Blanda russin, salt, vetemjölm och rågsikt och rör ned. Arbeta degen tills den släpper från bunkens sidor.

5. Strö lite mjöl över degen och jäs den övertäckt ca 45 min.

6. Knåda degen väl på mjölat bakbord. Forma två limpor. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper och jäs ytterligare 20 min.

7. Grädda på nedersta falsen ca 1 timme. Pensla med vatten mot slutet om du vill ha ytan blank. Låt kallna på galler under bakduk. Går bra att frysa men vem kan hålla sig från att äta direkt? Supergott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.