Mördegskakor

Små goda mördegskakor. Perfekt till afternoon tea.

Ingredienser:

200 gr smör

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa smör, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Tillsätt mjölet och vispa på lägsta hastighet tills det blir en klumpig “deg”. Tag ur bunken och arbeta ihop till en fast deg, jobba degen så lite som möjligt.

Låt degen vila i kylskåp innan du forma kakor. Om du skall smaksätta degen så gör du det innan du kyler den. Om du skall göra kakor genom att forma rullar och sedan skära kakor så är det bäst att forma rullen innan du kyler så är det bara att skära och baka när degen vilat färdigt.

Nu har du en basdeg som du kan göra massor av olika sorters kakor av. Här är mina favoriter:

“Ofinska” pinnar

Jag tycker inte om mandel så mycket så jag gör så här. Rulla degen i finger tjocka rullar ca 3 cm långa. Lägg på bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö över pärlsocker. Grädda i ca 175 grader i 8-10 min.

Citronkakor med vallmo

Mina absoluta favoriter. Riv skalet av en citron (skalet av en citron räcker till ca en fjärdedel av satsen deg). Knåda in citronskalet i degen. Rulla degen till fingertjocka 3 cm långa pinnar. Lägg på bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö över svarta valmofrö. Grädda i ca 175 grader i 8-10 min.

Apelsinkakor med nystött kardemumma

Riv skalet av en apelsin (skalet av en apelsin räcker till ca en fjärdedel till halva satsen deg). Knåda in apelsinskalet i degen. Rulla degen till små bollar. Lägg på bakplåtspapper. Pensla med äggvita och strö över nystött kardemumma (inte för mycket för det blir inte gott). Grädda i ca 175 grader i 8-10 min.

Syltkakor

Rulla grunddegen till små bollar. Tryck till varje boll med tummen så att det bildas en grop i mitten på varje. Klicka i lite hallonsylt i varje grop. Inte för mycket. Det rinner bara över och bränns. Se till att groparna är symmetriska och att det inte finns gropar i kanten så att sylten kan rymma över kanten. Grädda i ca 175 grader i 8-10 grader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *