Pad thai

Min absoluta favoriträtt alla kategorier. Men det är förstås när man får den på plats i Thailand på en härlig strand. Men man kan göra en god hemma med. Här kommer mitt bästa recept.

4 pers

Ingredienser:

3-4 kyckling filéer eller motsvarande mängd annat kycklingkött

En liten spetskål (vitkål går också bra ca 1/4 dels huvud)

3-4 morötter

en rejäl bit ingefära som en stor tumme

3-4 salladslökar (vanlig gul lök eller purjolök går också bra)

3-4 vitlöksklyftor

3-4 tsk soja

3-4 tsk fisksås

3-4 tsk sesamolja (alla tv kockar säger alltid att man skall vara försiktig med sesamolja men jag tycker att det är jättegott. Om du inte tycker om smaken så tar du bara 2 tsk.)

1 dl thai chilisås

chiliflakes efter smak

4 ägg

ca 400 gram äggnudlar

1-2 lime

en näve nötter (torrostade jordnötter eller cashewnötter)

Gör så här:

Skiva kålen, hacka lök och vitlök, riv ingefäran, skär morötterna i smala stavar. Skär kycklingen i strimlor. Koka nudlarna enligt anvisningen på paketen. Fräs alla grönsaker på hög värme i neutral olja tills det blivit mjukt och börjar få färg. Tillsätt kycklingen och fräs vidare tills allt är klart. Tillsätt sesamolja, soja, chilisås, chiliflakes och fisksås och rör runt. Tillsätt ev. salt. Putta allt till sidan av stekpannan och knäck äggen i den tomma sidan.  Stek äggen som när man gör äggröra. D.v.s putta långsamt runt i äggen tills de stekts i smulor. Häll i de avrunna färdigkokta nudlarna och rör runt alltsammans så att det blandas väl.

Servera med hackade nötter på toppen och en limeklyfta att klämma över. Lite soja på bordet att ha till om man vill är också gott.

Rätten är “Thailands pytt i panna” och kan varieras i det oändliga. Ta de grönsaker du vill eller har hemma. Byt ut kycklingen mot räkor, fläskkött eller kör vegetariskt. Bara fantasin sätter gränser. Smaklig spis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *