Philadelphiadröm

Denna smarriga kaka kan man avnjuta på cafe blå i Skånes Tranås. Men då det är en bit att resa dit har jag letat upp receptet så man kan baka själv. Jättegott!

Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket jäst
1 ägg + till pensling
1 dl socker
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
1 msk kanel
3 dl florsocker
100 gram philadelphiaost
1 ägg till pensling
pärlsocker

Gör så här:

Smält smör i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det hela bli fingervarmt.
Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt ägg, socker och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in den i degen, knåda en stund. Låt degen jäsa i 30 minuter eller till ca dubbel storlek. (Ägget kan man hoppa över om man inte har nått hemma.)

Fyllning:
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Platta sedan ut degen på smort bakplåtspapper i en långpanna. Använd lite mjöl på handflatan så fastnar inte handen. Gör gropar i degen stora som en femkrona i diameter ca. Fördela fyllningen i groparna och låt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker och grädda sedan 15-20 minuter i 200°. Skär den avsvalnade plåtbullen i lagoma bitar som får en smetgrop i mitten av varje.

Ett annat bra sätt att grädda detta mästerverk är att klicka degen i bullformar (helst placerade på muffinsplåt). Klicken bör inte vara större än att den fyller halva formen. Låt sedan gäsa och när det är klart klipp två snipp i ett kors i mitten av var bulle och spritsa i fyllningen. Pänsla och stö över pärlsocker och grädda. Bra sätt att grädda som gör portionsbitar och fyllningen kladdar inte så mycket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *