Saffranssnurror

Ingredienser (40 st):

50 g jäst gör söta degar

5 dl kall mjölk

1/2 tsk salt

2 dl socker

1 g saffran (2 påsar)

200 g mjukt smör

cirka 15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g mjukt smör

200 g mandelmassa

100 g riven/hackad vit choklad

100 g russin

1/2 apelsin, rivet skal

Till pensling:

1-2 ägg

Till garnering:

25 g hackade hasselnötter (gärna rostade lite i panna eller ugn)

Gör så här:

Lägg russinen i blöt i vatten.

Smula jästen i degbunken och tillsätt lite av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken.

Gnugga saffranspåsarna med ett skedblad,  så att saffranet finfördelas i påsarna. Tillsätt salt, strösocker, saffran, mör i kickar och mjölet lite i taget.

Arbeta degen länge i köksmaskinen tills den blir smidig och släpper bunkens kanter, ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1 timme eller över natten i kylen i en oljad plastlåda med lock.

Fyllning: blanda smör, riven mandelmassa, riven choklad, russin (ta upp dem ur vattnet och låt de rinna av först) och apelsinskal i en skål.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den smidig. Dela i två delar. Kavla varje del till en rektangulär platta ca 30-40 cm. Bred hälften av fyllningen på varje platta. Vik plattan i tre delar på längden och kavla längderna så de blir ca 15 cm breda.

Skär längderna i 2,5 – 3 cm breda bitar. Vrid dem på mitten ett helt varv. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

Pensla bullarna två gånger med uppvispat ägg. Strö över hackade hasselnötter. Grädda bullarna i mitten av ugnen cirka 8 minuter. Låt bullarna svalna på bakgaller under bakduk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.