Upside down-kaka med plommon och vanilj

Ingredienser:

300 g plommon
100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
1 krm bittermandelarom
2 msk smör
1 vaniljstång
2 msk farinsocker

Tillbehör:
vaniljglass eller vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Halvera plommonen och kärna ur dem. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en form och smörj kanterna.

Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg, ett i taget, och rör mellan varje. Häll i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. och blanda ner i smeten, rör väl. Tillsätt bittermandelaromen.

Smält smöret i en stekpanna och fräs hastigt plommonhalvorna. Tillsätt sockret. Skrapa ut vaniljfröna och blanda ner dem samt vaniljstången. Lägg alltsammans i bottnen av formen och bred över smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna i formen. Stjälp upp kakan och dra bort papperet. Servera med vaniljglass eller vispgrädde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.