Dajmkladdkaka med kolasås

Här kommer receptet på ännu en lyxig kladdkaka. Jag har inte varit så mycket för kladdkaka men nu med lyxtwist på det hela är det plötsligt lite med intressant.

Ingredienser:

Kakan-

100 gram smör

100 gram mörk blockchoklad

En näve dajmkulor

2 ägg

2 dl strösocker

2, 5 dl vetemjöl

2, 5 msk kakao

1, 5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Topping 1 –

200 gr philadelphia ost

100 gr mjölkchoklad med dajm

2 msk vaniljsocker

Topping 2-

1oo gr mjölkchoklad med dajm

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en 21 cm springform (har du bara en större form kan du använda den men grädda då någon minut kortare tid för varje gräddning) Smält smöret. Tag smörgrytan av plattan och smält chokladen i smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner smörblandningen i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner i äggblandningen. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Under tiden – smält chokladen till topping två och blanda sedan noga med chokladen och vaniljsockret. Tag kakan ur ugnen och bred på topping ett och grädda sedan ytterligare fem min. Smält resten av chokladen. Tag kakan ur ugnen och smeta den smälta chokladen på toppen. Låt kakan svalna och ställ sedan i kylen ett par timmar så att den svalnat helt och satt sig innan ni äter den. Äts helst dagen efter tidigast. God i flera dagar. Perfekt efterrätt att göra dagen innan festen så kan du slappna av med gästerna eftersom efterrätten är klar. Servera med lite grädde och varm kolasås.

Kolasås gör man av 1 dl sirap, 1 dl socker och 1 dl grädde. Koka tills det blir en fin seg kolasås.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.