Mazarinkaka med saffran

Ingredienser: (12 bitar)

Mördeg:

120 gr smör

60 gr florsocker (1 dl)

180 gr vetemjöl (3 dl)

20 gr äggula (1 st)

Fyllning:

50 gr smör + 100 gr smör rumstempererat

1 gr saffran (2 kuvert)

370 gr mandelmassa

110 gr ägg (2 st) rumstempererade

60 gr äggula (3 st) rumstempererade

10 gr vanlijsocker (1 msk)

20 gr vetemjöl (2 msk)

150 gr frysta lingon (1 1/2 dl)

100 gr hyvlad mandel

Gör så här:

Mördeg: knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt den vila i kylen i 20 min.

Ta ut degen ur kylen. Knåda lite lätt och kava ut den till 3-4 mm tjocklek på ett mjölat bord. Klä en rund pajform 24 cm i diameter.

Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajbotten i 8-10 min. Ta ut och låt svalna.

Mazarinfyllning: sätt ugnen på 180 grader. Smält 50 gr smör och blanda med all saffran och ställ åt sidan. Riv mandelmassan och rör ihp den lite i taget med 100 gr rumstempererat smör till en slät massa. Tillsätt sedan det smälta smöret med saffran.

Blanda ner ett ägg i taget och blanda väl. Blanda till sist i vaniljsockret och vetemjölet och blanda väl till en slät fin massa.

Fördela smeten jämt i pajskalet och strö över lingon och hyvlad mandel.

Grädda kakan mitt i ugnen på 180 grader i 35-40 min eller tills den fått gyllenbrun färg. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna helt. Pudra på florsocker och servera med lättvispad grädde och extra lingon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.