Pepparkaksdeg

Köpa färdig pepparkaksdeg? Glöm det! Gör egen, lätt som en plätt.

Ingredienser:

Till ca 200 pepparkakor:

250 g smör

4 dl socker

2 dl ljus sirap

2 dl vatten

2 msk kanel

1 msk mald kardemumma

1 msk mald kryddnejlika

1/2 msk stött pomeransskal

2 msk bakpulver

13 dl vetemjöl (och lite extra till utbakningen)

Gör så här: Koka upp vatten, socker och sirap i en kastrull. Skär smöret i bitar och lägg i en bunke med alla kryddorna. Häll över sockervattnet och rör tills smöret har löst upp sig. Blanda ihop mjölet med bakpulvret och häll i det i bunken. Rör ihop till en deg. Slå in degen i plastfilm och ställ i kylen över natten eller någon dag eller två.

När det är dags att baka, förvara degen i kylen hela tiden, och tar bara fram en liten bit i taget. Kavla ut tunt och ta ut kakor med pepparkaksformar. Grädda i 200-225 grader varm ugn i 4-8 minuter. Skall du göra pepparkakshus? Några tips: flyter degen ut när du gräddar? Det gör inget. Du kan skära till den igen precis när den kommit ut och är varm så får den rätt form igen. Gör det. Det är viktigt att bitarna har rätt form annars blir det svårt att sätta ihop huset. Smält sockret till monteringen i en vid stekpanna. Doppa kanten på husbiten i stekpannan för att applicera sockret. Den metoden gör det hela mindre kladdigt. Metoden funkar inte på alla bitarna vart eftersom de sitter fast i andra, då får man pensla eller kladda med sked men lite kladd sparar man.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *