Dubbelmarinerad fläskfilé

Ingredienser: (6-8 port)

1 kg fläskfile

1 msk rapsolja

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Marinad 1:

2 msk japansk soya

1 msk hoisinsås

1 msk färskriven ingefära

1 krm salt

2 msk rapsolja

Marinad 2:

2/3 dl vit balsamvinäger

3 msk vatten

1 1/2 dl majsolja

1 tsk salt

1-2 msk ljust muskavadosocker

1 vitlöksklyfta, delad

1 krm nymald svartpeppar

Till garnering:

1 citron, finstrimlat skal

1 dl plockade färska örtblad och små kvistar tex oregano, salvia, timjan eller basilika

Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinad 1 i en bunke. Putsa köttet och lägg det i marinaden. Täck med plastfilm och låt stå kallt i minst 2-3 timmar, gärna över natten. Vänd köttet 2-3 ggr under tiden.

Sätt ugnen på 175 grader. Torka av köttet. Bryn det hastigt i en stekpanna i oljan så att det får fin färg på ytan. Lägg köttet i en ugnsfast form, salta och peppra. Stick in en kött termometer så den är mitt i tjockaste delen. Stek köttet i nedre delen av ugnen (i varmluftsugn, annars i mitten) tills köttet har en temperatur av ca 72 grader. Ös 2-3 gånger under tiden.

Låt köttet vila täckt med ugnsfolie i ca 20 minuter. Skär sedan fina skivor och lägg på uppläggningsfat.

Vispa ihop ingredienserna till marinad 2 och slå den över köttet. Låt stå och dra i ca 30 minuter (täck med folie igen under dragningen så att det inte blir helt kallt). Garnera med citronskal och örter. Servera köttet ljummet.

Perfekt till buffe eller gäster som inte kommer i tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.