Krispig sötsur kyckling

Ingredienser (4 port)

300 gr kyckling (file eller lårfile)

1 gul lök

225 gr ananas (färsk är godast men burk går bra)

2 ägg

3 dl vetemjöl

ca 4 dl frityrolja

1 dl strösocker

1/2 dl vitvinsvinäger

2 vitlöksklyftor

2 msk soya

1/2 dl ketchup

3 msk sweet chili sås

salt, peppar, paprika pulver

ev. Siratcha sås

ev. 2 salladslök

ev. ca 3-4 msk Sesamfrön

Gör så här:

Strimla kycklingen i mindre bitar. Blanda vetemjölet med salt och paprikapulver i en skål. I en annan skål knäck äggen och vispa dem med en gaffel så att äggvita och gula blandas. I en wokpanna, häll i oljan och sätt på värmen. Under tiden oljan hettas upp doppa kycklingen i mjölblandningen och sen i äggen och till sist i mjölet igen. När oljan är varm fritera kycklingen i omgångar. När kycklingen är klar lägg den på ett fat med hushållspapper som kan suga upp ev. extra olja. Ta wokpannan av värmen. Häll oljan i en lien kastrull så den kan svalna. Torka försiktigt ur den varma wokpannan med hushållspapper. Hacka löken i stora bitar och om ananasen inte redan är i bitar, skär den i bitar och om det är bukt ananas, häll av spadet.

Sätt wokpannan på plattan igen. Stek löken i lite olja tills den är mjuk. Blanda socker, vinäger, ketchup, chilisåsen och soya i pannan. Riv i vitlöksklyftorna. Lägg i ananasen och koka ihop såsen. Om ni vill ha starkare sås kan den smakas av med siratcha sås till önskad styrka. Blanda i kycklingen och vänd runt så att alla kycklingbitar täcks med sås. Servera genast (annars mister kycklingen sin crunch) med ris och ev. garnerad med skickad salladslök och sesamfrön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.