Kanelbullar

Ingredienser: (36 st)

150 gram smör

5 dl standardmjölk

50 gram jäst för söta degar

1 dl socker

½ tsk salt

1,4 liter mjöl

Ev. 2 tsk kardemumma

Fyllning:

50 gram smör

1 dl strösocker

Ca 1-2 msk kanel

Ev. 400 gram mandelmassa

Gör så här:

  1. Smält smöret
  2. Smula jästen i en bunke
  3. Blanda mjölen i smöret och värm/kyl tills blandningen är 37 grader
  4. Häll mjölkblandingen över jästen och rör om tills jästen smält.
  5. Blanda i socker, salt och ev. kardemumma.
  6. Blanda i mjölet. Först ca hälften och sedan lite åt gången och blanda med elvispens degkrokar. Abeta degen tills den släpper skålens kanter. Ta inte mer mjöl än receptet föreskriver då blir det INTE gott.
  7. Jäs degen under duk till dubbel storlek
  8. Ta degen ur bunken, dela i två delar och knåda väl.
  9. Kavla ut halvorna en i taget. Kavla inte för tunt. Ca 0,5-1 cm tjockt är lagom. Tunnare deg ger torra bullar. Degen skall vara rektangulär när den är klar.
  10. Kanel och smör.
  11. Sprid fyllningen på degen.
  12. Riv eventuellt mandelmassa över degen. Inte för mycket, lagom är bäst. Riv inte i förväg för då klibbar mandelmassan bara ihop sig och blir svår att fördela.
  13. Rulla ihop degen till en lång rulle.
  14. Skär rullen i 16 bitar per rulle.
  15. Lägg bullarna i formar och sätt dem på plåt.
  16. Låt bullarna jäsa på plåten i ca 30-40 min.
  17. Pensla bullarna med uppvispat ägg och stö över pärlsocker
  18. Grädda bullarna i 8-10 min i 250 grader varm ugn

Tips

Degvätskans temperatur är mycket viktig. För kall – vaknar inte jästen, För varm – jästen dör.

Kavla inte degen för tunn.

Ha inte för mycket fyllning, det blir inte gott.

Degen jäser inge i kyla. Ställ degen på ett varmt ställe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.