Kimchi

Ingredienser (1 stor burk):

1 1/2 kg kinakål (salladskål)

3 blad pak-choi eller grönkål

1 1/2 dl salt, jodfri

1/2 purjolölk

3 morötter

3 röda chili, strimlade

8 vitlöksklyftor, finhackade

3 cm färsk, skalad och finriven ingefära

1/2 msk malet chilipulver

1 1/2 msk chiliflingor

1 msk strösocker

1 msk fisksås

Gör så här:

Skär salladskålen i fyra klyftor på längden (snitt från rot till topp så att säga) Skär bort stocken på grönkålen och skär den i två bitar. Lägg salladen och kålen i en stor bunke och strö salt mellan bladen. Häll på vatten så att det täcker  kålen. Lägg på en tallrik som lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

Skölj kålen och låt den rinna av i ett durkslag. Skär purjolöken i 3-4 cm stora bitar. Skala och strimla morötterna fint. Skiva och kärna ur chilin. Blanda med övriga ingredienser och fördela mellan bladen på kinakålen. Pressa ner allt i en stor, väl rengjord burk så att så lite luft som möjligt är kvar i burken.

Sätt på locket och låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Ställ sedan burken i kylen 5-7 dygn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.