Ingredienser (2 bröd):
Sted 1, fördeg:
10 gr jäst
3 dl vatten, 20 grader varmt
5 dl vetemjöl special (300 gr)
Steg 2:
25 gr smör
3 dl porter eller julöl (rumsvarm)
15 gr jäst
1 dl tranbär
1/2 dl gula russin
1 påse vörtmix (90 gr)
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
5 1/2 dl rågsikt (300 gr)
3 dl vetemjöl special (180 gr)
Gör så här:
Steg 1: Blanda ingredienser till fördegen med en degkrok i köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plasfolie ca 2 timmar, gärna där dt är lite varmt (24-25 grader)
Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25 grader. Rör ut jästen i lite av vätskan och blana ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Täck och jäs i ytterligare ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 230 grader. Lägg gärna in en baksten på nedersta falsaen.
Dela degen i två bitar och forma den till två limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbel storlek ca 1 timme.
Fös över limporna med hjälp av bakplåtspappret på bakstenen eller grädda dem på en plåt i ca 40 min till 98 graders innertemperatur. Låt bröden kallna på ett galler.
Leave a Reply