Lussebullar delux

Lussekatter är gott det men dessa lyxiga saffransbullar är snäppet bättre!

Ingredienser

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran, ca 1 g

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
200 g vit choklad

2 msk socker

100 gr mandelmassa
1 uppvispat ägg
1 dl hackade hasselnötter

100 gram philadelphia ost

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölk och saffran och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Vispa smöret, sockret och osten och bred över degen. Grovriv chokladen och nötterna och strö över. Stö över mandelmassa (ett tips är att frysa mandelmassan, då är det lättare att riva och den klumpar sig inte) och nötter. Rulla ihop och gör bullar av önskad sort, snitt, snäckor, snurror. Vad som passar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö ev över lite nöthack och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.