Lussebullar

Lussebullarna blir godast med kesella, gräddfil eller annat som gör degen saftig. Detta är mitt recept med kesella:

Ingredienser:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella mager kvarg
1-2 g saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl (ca)
1-2 dl russin (Blötlägg russinen en timme eller så innan bakning. Torra russin i degen suger vätska från bullarna och ger torra bullar.)
Till pensling: 1 ägg, russin

Gör så här:

1. Smula jästen i degbunken
2. Smält smör i en kastrull
3. Tillsätt mjölk och saffran och låt det bli fingervarmt
4. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig
5. Tillsätt Kesella, socker, salt, det mesta av mjölet och russinen
6. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 40 min.
7. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den smidig
8. Baka ut till önskade former
9. Jäs dem övertäckta i ytterligare 40 min.
10. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 225 grader i 5-10 min.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.