Mjuk pepparkaka med polkagrisströssel

Ingredienser (3 kakor, 6-9 bitar)

3 formar (4-5 dl)

2-3 msk smör och ströbröd till formarna

100 g smör

1 1/2 dl brun farin

2 ägg

1 1/2 dl gräddfil

3 dl vetemjöl

1 msk malen kanel

1 tsk malen ingefära

11/2 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk bikarbonat

Glasyr:

1 1/2 dl florsocker

1 1/2 msk vatten

Garnering:

ca 1 dl polkagrisar (snyggast blir gammeldags blanka fina polkagrisar)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formarna.

Rör smör och socker med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop Rör ner gräddfilen. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och vänd ned i smeten. Vispa ihop noga.

Fördela smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. Låt kallna.

Blanda ihop siktat florsocker och vatten till en tjock glasyr. Ringa glasyren över kakorna. Garnera med finstötta polkagrisar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.