Napoleonbakelse

17 November är det napoleonbakelsens dag. Det måste vi ju fira! Här kommer Birgitta Rasmussons recept på napoleonbakelse (fast hon tycker nog att du skall göra smördegen själv…. men lite fusk är ok tycker jag)

Ingredienser:

3 smördegsplattor

Vaniljkräm:
500 g mjölk
2 st vaniljstänger
120 g äggulor
125 g strösocker
40 g maizena
50 g smör

Övrigt:
1000 g grädde
150 g äppelmos
150 g hallonsylt
300 g florsocker
50-60 g vatten

Gör så här:

Tina smördegen och kavla ut lite och nagga bottnarna och grädda i 225 grader tills de är gyllenbruna. Låt svalna.

Vaniljkräm:
Koka upp mjölk, delade vaniljstänger och 50 gram av sockret. Tag av värmen och låt stå 5-10 minuter.
Tag upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön, skölj av stängerna i kallt vatten och lägg på papper för att torkas.
Vispa äggulor, resten av strösockret och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp under omrörning, låt koka i ett par minuter.
Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil – kyl.

Montering:
Dela bottnarna i 3 lika stora delar.
Stryk äppelmos på första botten och spritsa ut vaniljkräm ovanpå.
Lägg på nästa lager botten, stryk ut grädde.
Lägg den sista botten ovanpå med undersidan upp.
Stryk tunt med hallonsylt
Blanda florsocker med ljummet vatten och glasera ovanpå hallonsylten.
Skär i portions bitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *