Palsternacks- & rotsellerisoppa

Ingredienser (4 pers som huvudrätt, 6-8 pers som förrätt)

600 gr palsternacka

300 gr rotselleri

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 tsk gurkmeja

1/2 tsk chiliflakes

1 tsk fänkålsfrön, mortlade

8 dl vatten

400 ml kokosmjölk

2 grönsaksbuljongtärningar

1 tsk äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

salt och nymalen svartpeppar

Rostade rotsstavar:

2 morötter

2 palsternackor

1 1/2 msk olivolja

1/2 tsk paprikapulver

1/2 tsk flingsalt

1/2 krm nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och tärna palsternacka och rotselleri. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, blanda med 1 msk rapsolja och salt. Rosta mitt i ugnen i 25 minuter, rör om efter halva tiden.

Rostade rotstavar: Höj ugnsvärmen till 250 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i tändstickslika stavar. Blanda med olja, paprikapulver, salt och peppar. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i 15 min tills de blir krispiga. Rör om då och då så att de inte bränns.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk rapsolja i en kastrull tills de blir mjuka. Blanda ner de rostade rotsakerna och kryddor. Låt fräsa i en minut.

Häll på vattnet och kokosmjölken, mula ner buljongtärningarna. Låt puttra i 10 min. Mixa soppan helt slät med stavmixer. Tillsätt vinägern. Smaka av med salt och peppar.

Servera sopan toppad med rotstavarna och gärna med lite gott surdegsbröd till. Vill man vara extra fancy kan man även toppa soppan med hackad persilja och rostade pumpafrön eller mandelspån eller annat gott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *