Fläskfilé provencale

Bra rätt att göra om man är många.

4 port:

  •  fläskfile ca 500-600 gr
  • 1 kg potatis
  • 3 dl grädde (eller matlagningsgrädde)
  • vitlök
  • salt
  • peppar
  • smör
  • örter (helst färska men går med torkade också)

Gör så här:

Skiva potatisen tunt. Lättast med mandolin. Fyll botten på en ugnsfast form med potatis. Salta och peppra och lägg sedan ett lager potatis på och fortsätt tills all potatis är i formen. Pressa vitlök (mängd efter eget tycke och smak) i något/några av varven eller på toppen. Häll till sist grädden över. Sätt folie över formen och gratinera i ca 200 grader tills potatisen är mjuk.

Under tiden potatisen gottar sig i ugnen: stek filen (eller grilla) hel tills den får en fin stekyta på utsidan (köttet behöver inte bli klart i mitten för det skall stekas mer i ugnen sen). När potatisen är mjuk ta av folien. Skär filén i skivor och lägg lite om lott ovanpå gratängen. Fördela smöret som du blanda med örter på toppen av köttet och gratinera tills potatisen fått en gyllenbrun färg på toppen och köttet stekts färdigt.

Servera gärna med en härlig tomatsallad eller lite goda bönor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.