Fransk nougat med pistasch och mandel

Ingredienser

200 gr sötmandel

3 dl socker

1 dl vatten

1 1/2 dl flytande honung

3/4 dl glukos

2 äggvitor

2 msk socker

150 gr pistaschnötter

Gör så här:

Skålla mandlarna. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en värmetålig form, ca 10-30 cm eller 15×20 cm med bakplåtspapper, pudra lite florsocker på pappret.

Värm upp socker och vatten på låg värme tills sockret löst sig. Sockerlagen skall inte koka, då kan den börja sockra sig.

Tillsätt honung och glukos, koka upp och låt koka under lock i ca 3 minuter.

Lyft av locket och låt sockerlagen koka upp till 148 grader utan att röra i den. Se till att den inte kokar över så att den karamelliseras och bränns vid.

Under tiden som sockerlagen kokar upp vispas äggvitan och sockret till en krämig maräng. Använd en rostfri bunke som tål värme. Inte plast.

När lagen nått 148 grader vispas den försiktigt ned i marängsmeten. Fortsätt vispa smeten i ca 10-15 minuter.

Sätt under tiden in nötterna i ugnen och låt dem värmas och få lite färg. Blanda ner nötterna när smeten är färdigvispad.

Bred ut nougaten i formen. Täck över formen och låt den stå i minst 12 timmar. Nougaten smakar bäst när den fått mogna i några dagar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.