Helstekt citronkyckling med gräddig sås och lyxigt mos

Ingredienser (4 portioner):
1 hel kyckling à ca 1300gr
100 gr rumstempererat smör
3 rivna vitlöksklyftor
Ca 4 msk Herbes des Provence
2 citroner, zest och saft
Potatismos:
900 gr skalad mjölig potatis, typ king edward eller mandelpotatis
3 dl mjölk
50 gr rumstempererat smör
Ca 2 dl riven grande pandamo ost
1 msk dijonsenap
2 dl grädde
250 gr haricot vert
2 vårlökar

Gör så här:

Ugn: 175°C
Rör samman smör, örter, vitlök och citronzest från en citron. Smaka av med salt och peppar. Droppa citronsaften över hela och inuti kycklingen. Smörj sedan in kycklingen med det smaksatta smöret, gärna även innanför skinnet så blir kycklingen extra smakrik. Skär den kvarvarande citronen i två och stoppa in i kycklingen. Tillaga i ugnen på galler med en ugnsform under, i ca 1 timme. Innertempertur vid benet ska vara 70°C när kycklingen är klar. Ös kycklingen någon gång under stekningen. Vid sista övningen när kycklingen är nästan klar kan man ringla över lite flytande honung för extra gott skinn. Ta ut kycklingen och ta tillvara på köttsaften som droppat ner i ugnsformen.
Häll köttsaften i en liten kastrull och låt få ett snabbt uppkok tillsammans med grädden. Smaka av med salt.
Under tiden kycklingen rostas i ugnen, gör potatispuré. Koka potatis tills den är mjuk. Häll av vattnet ur grytan, låt ånga av och häll sedan i mjölken. Ställ tillbaka på plattan och låt mjölken bli riktigt varm. Använd nu elvisp, men utan att sätta på den. Mosa potatisen något med de stilla visparna. Vispa sedan potatisen fluffig med elvispen. Lägg i smör, ost och dijon, salta och peppra. Skiva och tillsätt vårlökarna. Vispa hastigt ihop. Smaka av med salt och peppar
Koka haricot vert i saltat vatten i 3 minuter.
Servera kycklingen med potatismos, haricot vert eller ärtor och den goda såsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.