Rostade rotfrukter med couscous och ras el hanout

Ett underbart recept från SVT´s gokväll.

Ingredienser (4 port)
4 morötter i olika färger (eller helt vanliga orangea morötter)
2 palsternackor
¼ rotselleri
1 rödlök
2-3 msk olivolja
salt
1 ekologisk apelsin
50 g smör
3 msk finhackad mynta
½ dl skållade mandlar
2½ dl couscous
3½ dl vatten
1 msk Ras el hanout – hemgjord kryddblandning eller färdig på burk
1 extra matsked smör
150 g fetaost
Ras el hanout (marockansk kryddblandning)
2 msk malen ingefära
2 msk gurkmeja
2 msk malen kanel
2 msk malen kardemumma
2 msk koriander
2 msk kryddpeppar
1 paket saffran (á ½ g)
2 tsk malen muskotnöt
2 tsk malen kryddnejlika

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° grader.
Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i stavar, skala och skiva rödlök i tunna skivor. Lägg upp på en plåt. Ringla över olivolja och strö över lite salt. Blanda om ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter. De ska vara mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.

Under tiden, tvätta en av apelsinerna och riv försiktigt det yttersta skalet med ett zestjärn. Blanda med 50 gram smör. Ställ åt sidan.

Rosta de skållade mandlarna på medelstark värme i en torr stekpanna tills de fått lite färg och doftar nötigt. Hacka dem grovt och lägg åt sidan.

Gör couscous: Häll couscous i en långpanna. Koka upp vattnet tillsammans med kryddblandning och smör. Häll vattnet över couscousen och täck ordentligt med plastfolie. Låt stå i 5 minuter. Ta bort plastfolien. Pressa i saften från en apelsin och fluffa upp couscousen ordentligt.

Klicka på apelsinsmöret på de färdiggrillade grönsakerna och blanda om ordentligt.

Lägg upp couscous och grönsaker. Strö över hackad mandel, hackad mynta och smulad fetaost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *