Midsommarsill

Att göra egen sill är enkelt och gott. Här kommer mina förslag till midsommar:

Rucolasill
Ingredienser (1 burk)

1 paket minutsill ca 420 gr
1 dl rucolasallad, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk fransk senap
2 dl lätt crème fraiche

Gör så här

Låt sillen rinna av. Skär sillen i bitar. Blanda ruccola, vitlök, senap och crème fraiche. Vänd ner sillen i såsen. Låt den stå i kylen minst någon timme.

Sill med gurka och chili

Ingredienser (1 burk)
1 paket minutsill ca 420 gram
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättikssprit
1 st chili
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
1 dm gurka
1 st färsk lök med blast
1/2 st lime

Gör såhär:
Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna!
Skär gurkan på mitten och gröp ut det vattniga i mitten.
Skär gurkan, chili & löken i tunna skivor. Skär även ned blasten på löken.
Hacka gräslök & dill.
Öppna sillburken och skär bitarna i 2 cm långa skivor.
Varva sedan sill, chili, gurka, lök, gräslök & dill.
Pressa sedan över en halv lime.
När lagen har svalnat, häll över den på sillen och ställ in i kylen i minst ett dygn.

Om du gillar ingefära kan du även hacka ner en liten bit.

Snabb brantevikssill

Ingredienser (1 burk)

1 paket minutsill ca 420 gr
2 rödlök
0,5 dl färsk dill
1 tsk kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
1 st lagerblad
1 tsk flingsalt
1,5 dl strösocker

Gör så här:

Lägg sillen i en sil och låt lagen rinna av. Skiva sillen i bitar.
Skala och hacka gul lök och rödlök fint. Hacka dillen. Krossa krydd- och vitpepparkorn, lagerblad i mortel. Blanda lökhack med dill och peppar. Rör i salt och socker.
Varva sill med lök- och kryddblandning i en glasburk. Avsluta med kryddblandning. Ställ burken svalt i 2 dygn. (Denna sillen är en snabb variant men alltså inte supersnabb. Här måste du vara ute i god tid tyvärr)
Tips: Det ska inte vara någon lag med i burken. Kryddorna kommer att bilda spad under lagringen. Därför är det viktigt att sillen hinner stå ett par dygn innan den skall ätas.

Örtig yoghurtsill med lime

Ingredienser (1 burk)

420 g inlagda sillfileér (köp 5-minutersill)
1 dl hackade örter (frysta eller färska, jag tar basilika, gräslök och persilja)
skal och saft av 1 lime
svartpeppar från kvarn och lite salt
2 dl grekisk yoghurt (inte turkisk, den är för krämig i smaken)

Gör så här:

Häll av och skiva sillen.
Finhacka örterna och riv lime ­skalet fint på rivjärn.
Pressa saften av limen och blanda allt i en bunke och sedan med sillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.